Jacqueline Quarles van Ufford

partner in

Groen & Groei


Bewust eten in Amstelland

Mijn liefde voor de natuur gaat ook door mijn maag. Maar waar vind ik als import Amstelveense nou natuurvriendelijke voeding? Al wandelend en fietsend rond mijn wijk, schipperend tussen mijn geweten en portemonnee, ga ik mijn neus achterna. Waar vind ik gezond en lekker eten? In de winkel, op de markt, in de moestuin of de natuur? Hieronder mijn culinaire ontdekkingstocht door Amstelland.

Eten uit de winkel
Natuurwinkel De Halm is vanuit mijn huis snel gevonden en iets verderop de Ekoplaza. Op dinsdag kan ik terecht op de Boerenmarkt in het Stadshart. De Pure Markt op het plein was helaas van korte duur. Een keer per jaar komt deze markt nu naar Ouderkerk en sinds kort vier keer per jaar naar het Amsterdamse Bos.
In het bos vind ik ook de Geitenboerderij, waar het in de winkel zo heerlijk naar taart en geitenkaas ruikt. Buiten staat in de zomer ook een biologisch marktje. En eerlijk is eerlijk, uiteindelijk schipper ik toch wekelijks tussen het bespoten en onbespoten groentevak, en tussen een stukje ‘mishandeld’ en ‘beter leven’ vlees in de dichtstbijzijnde supermarkt.

Uit eten
Italiaans, Indiaas of Indisch uit eten? Ik loopt er in Amstelveen gewoon tegenaan. Biologisch ontbijten en lunchen kan uitstekend in Le Pain Quotidien in het Stadshart, net als in de eerder genoemde Geitenboerderij. Bij La Place kon je ook betaalbaar en lekker voor het avondeten terecht. Komt deze plek nog terug?
Voor andere biologische eettentjes sla ik er toch maar eens internet op na. Ik krijg hier als suggesties restaurant Kronenburg, met terras aan het water, Le Chant d’Oiseau aan de Amsterdamseweg, en Lute richting Ouderkerk aan de Amstel. Zij maken volgens hun menukaart gebruik van seizoensgebonden en biologische ingrediënten. Waar zal ik het eerst reserveren?

Eten uit de natuur
Langs de Museumtramlijn maak ik in 2010 nog net de volkstuintjes mee. Ik werp mij actief op de ontginning van een verwilderd stukje oeverland. Dit gaat echter twee jaar later op de schop ten gunste van de aanleg van een ecologische oever en het Egelpad. Wat was ik trots op mijn eerste pompoenoogst waarvan ik met ons gezin een winter lang at. Gelukkig hebben we de foto’s nog en het feuilleton ‘De Laatste Zomer’ dat in de Dichtbij verscheen. Hierin komen wij als verweesde volkstuiniers beurtelings over onze verloren landjes aan het woord.
Na dit moestuinavontuur valt het oproepje ‘Eten uit de natuur’ van de IVN bij mij in goede aarde. De natuurgidsen laten ons tijdens de cursus voelen, proeven en ruiken aan eetbare planten in bos-, duin- en weidelandschap. Hoogtepunt is het diner waarbij de cursisten proeven van elkaars zelf-geoogste en -bereide wilde planten.

Eten van het ongewenste dier
Voor de radio hoor ik de Keuken van het Ongewenste Dier (KvhOD) vertellen over de lancering van de Schipholganzenkroket. Dit kunstenaarscollectief verwondert zich over de ‘absurditeit van vleesproductie’ en het doden en vernietigen van ‘maatschappelijk niet-aanvaarde dieren’. Wat zou er nu mooier zijn dan een diner organiseren samen met Eten uit de Natuur en de Keuken van het Ongewenste Dier?
Een uitnodiging aan planten- en plaagdiereneters is snel verzonden. Uiteindelijk ontvang ik thuis een bont gezelschap van natuurliefhebbers. Naast Japanse oesters, Amerikaanse kreeftsoep en gevulde Schipholgans, doen wij ons tegoed aan pastinaaksoep, kliswortelschotel met wilde paddenstoelenragout en mispelmoes. Het begin van een vruchtbare samenwerking tussen jagers en verzamelaars!

Bewust Amstelland
Via Amstelveen Schoon leer ik Anne Marie van Leent kennen, ‘versneller van duurzame en sociale innovatie’. Als coördinator van Bewust Amstelland verenigt zij ondernemers met een uiteenlopend aanbod van gezonde, bewuste en duurzame producten en diensten. Leden van dit netwerk vind je op markten en evenementen, zoals de Boerenmarkt in Amstelveen en de Amstellanddag, en natuurlijk op internet. Op het gebied van bewust en gezond vind ik er natuur- en orthomoleculaire coaches, stress- en ontspanningsdeskundigen, bemiddelaars en therapeuten. Onder het kopje duurzaam tref ik een biologische catering, groenteoogst- en bloemenpluktuin. Zou ik nog meer van dit soort duurzame aanbieders in Amstelland kunnen vinden?

Bewezen biologisch?
Waarom is cateraar Joris niet biologische gecertificeerd? Ik vraag het hem terwijl hij zijn hapjes bij de stand van Bewust Amstelland verkoopt. Voor een kleine ondernemer, legt hij uit, is een jaarabonnement van het Stichting Skal een hoge investering.
Wie zijn er dan wel biologisch gecertificeerd in Amstelveen? Ik bekijk het op hun website en tref hier een veelvoud aan groothandels in koffie, thee, chocola, superfood en zaai-het-zelf groente. De Geitenboerderij en De Halm zijn de bekendere voorbeelden. Een ontdekking voor mij is Fairy Fresh & Friends, een lokaal georiënteerde, sociale onderneming die biologische groente verbouwt met ‘sociaal geïsoleerden’. Hun oogst leveren zij aan de voedselbank en stoppen zij in lunchboxen voor scholieren.

Amstellanddag
Een volgende gelegenheid om bewuste voedingswaren te spotten is de Amstellanddag, georganiseerd door Beschermers van Amstelland op zondag 5 juni. Op mijn verlanglijstje staat een bezoek aan boerderijen zoals Boschlust, Hogenhout en Clara Maria. Hier kan ik lokaal kaas-, melk- en vleesinkopen doen. En op zorgboerderij Klarenbeek moet ik zijn voor biologische groente uit de moestuin en ‘bijologische’ honing. Niet al deze boerderijen werken biologisch, maar meestal wel op een duurzame en diervriendelijke manier. Sterkere drank dan fruitsap of melk, kan ik in wijngaard De Amsteltuin proeven en bij brouwer en stoker De Schans in Uithoorn. Hun ingrediënten zijn ook niet geheel biologisch, maar dan wel weer lokaal geoogst.

In Amstelland blijkt voor mij nog steeds veel te ontdekken. Zowel mijn honger naar natuur, als naar natuurvriendelijke voeding is nog lang niet gestild!


Leave a Reply