Jacqueline Quarles van Ufford

partner in

Groen & Groei


Energiepositief in Amstelveen

‘Ken jij soms Gideon Goudsmit?’ vraagt iemand mij tijdens een picknick in het Broersepark. Ik heb haar net verteld dat we een werkgroep Duurzaam Elsrijk hebben opgericht. Met wijkbewoners willen we van elkaar leren hoe we onze huizen duurzamer maken, bijvoorbeeld door isolatie, energie-opwekken en wateropvang.

Gideon Goudsmit blijkt als eerste in Amstelveen zijn bedrijfspand energiepositief te hebben gemaakt. Positief omdat het meer energie opwekt dan verbruikt. Voor ik het weet heeft de vrouw op de wijkpicknick mij via whats-app gekoppeld aan deze duurzame ondernemer.

Als Goudsmit vertelt dat hij zijn showroom openstelt voor de jaarlijkse atelierroute, vraag ik of hij een rondleiding wil geven door zijn duurzame pand. Bij hoge uitzondering mogen wij met onze werkgroep de zonnepanelen bewonderen op het licht reflecterende, witte dak. ‘Ik kan niet hebben dat er iemand vanaf waait,’ aldus een bezorgde Goudsmit.

Hoe wij van de ene verbazing in de andere vallen schrijf ik in de nieuwsbrief van Stadsdorp Elsrijk. Niet alleen het huidige bedrijfspand is energiepositief en verhandelt energie op het net. Wij krijgen ook een sneakpreview van zijn vergevorderde – eveneens energiepositieve – nieuwbouwplannen rond dit gebouw.

Een kolfje naar de hand van Marjan Minnesma van Urgenda die op duurzame dinsdag de bouwplannen inziet. ‘Nederland 100% duurzaam in 2030’, de visie van Urgenda komt sneller voor elkaar als gebouwen niet alleen energieneutraal maar ook eenrgiepositief worden gemaakt.

Hoe je dit doet, ook in een jaren ’30 en ’50 wijk zoals Elsrijk, daar wil Goudsmit onze werkgroep graag in adviseren. Een mooie start van Duurzaam Elsrijk!

 

 


Leave a Reply