Jacqueline Quarles van Ufford

partner in

Groen & Groei


Liefde in tijden van privacy

‘Huwelijksmarkt’ stond in grote letters op de ramen van ons klaslokaal geplakt. Die herinnering kwam in mij op toen ik nadacht welke persoonlijke gegevens ik van mijn doelgroep koester. Als verse eenpitter breng ik vraag en aanbod van duurzame initiatiefnemers met elkaar in aanraking. Ontspullen, collectief energie opwekken, buurtcompostering, voor ieder wat wils. Soms krijg ik hier zelfs voor betaald zoals voor het organiseren van een EnergieOntbijt in opdracht van de gemeente.

Op onze middelbare school mocht iedere klas een eigen marktkraam inrichten. Met twee waslijnen, roze en blauwe A-viertjes, knijpers en een waarzegger had ik met mijn klasgenoten geheel naar eigen behoeften ons lokaal verbouwd. Onze klanten, alle kinderen van de school, vulden hun persoonlijke wensen en kenmerken op roze en blauwe vragenlijsten in. Aan de waslijn kon iedereen op zoek naar een relatie match of zich toevertrouwen aan een speciaal uitgedoste waarzegster met glazenbol.

Over de bescherming van elkaars persoonlijke levenssfeer hadden wij nagedacht. Anders hadden wij ook niks meer te doen. In de plaats van je naam open en bloot aan de waslijn te hangen kreeg je een nummer. Bij het intakegesprek schreven we namen en corresponderende nummers op een lijst. Als er een medescholier een spannende persoonsomschrijving aan de waslijn zag hangen, konden wij bemiddelen. Of wij gingen zelf actief naar matches op zoek en fluisterden onze suggesties bij de waarzegster in haar oor.

Welke persoonlijke gegevens bewaar ik vandaag van mijn doelgroep vroeg ik mij af en waarom? Alleen gegevens die mij helpen om vraag en aanbod met elkaar in contact te brengen. Naam, e-mailadres, postcode, vraag en aanbod. Die postcode is natuurlijk handig om mensen bij elkaar in de buurt te verbinden, als zij allebei een wormenhotel of een collectief zonnedak wensen. Of de een heeft schelpen in zijn kruipruimte gestort en de ander wil eens komen kijken. Dat zijn natuurlijke momenten waarop ik op verzoek van beide partijen contactgegevens doorgeef. Wil je weten hoe ik dit volgens de regelen der Europese wet doe? Dat lees je hier!


Leave a Reply