Jacqueline Quarles van Ufford

partner in

Groen & Groei


Proeven in het Amsterdamse Bos

Daslook, Zevenblad en Look-zonder-look, het zijn allemaal planten in het Amsterdamse Bos die je heerlijk kunt roerbakken en pesto van kunt maken. Op zaterdagmorgen 28 mei lopen wij met IVN-gids Carla de Bruijn vanaf ons vaste startpunt aan het einde van de Oude Karselaan richting de Geitenboerderij. Onderweg vertelt Carla enthousiast over eetbare planten en tovert een verrassend diepe klank uit een stengel Fluitenkruid.

Goede Buren
Op deze speciale wandeling ter ere van het Goede Buren programma van Stadsdorp Elsrijk, Kruiskerk en verzorgingshuis Nieuw Vredeveld zien wij veel bekende en nieuwe gezichten. Nieuwelingen zijn via de Kruiskerk gekomen of oproepjes in de krant. Planten waar wij als wandelclub wekelijks aan voorbij stappen, staan we deze zaterdag bij stil en horen van Carla of ze eetbaar zijn, of je ze mag oogsten en hoe je ze kunt klaarmaken.

Recepten
Carla zit vol praktische tips. Zo kun je van Zevenblad, Daslook en Look-zonder-look pesto maken en invriezen voor de winter. Dat is vaak lekkerder dan wanneer je de planten vers invriest. En van Lindebloesem kun je niet alleen thee zetten maar ook gelei maken. In dit laatst is Carla expert waarbij ze halfzoete geleisuiker gebruikt die zorgt voor een betere conservering dan bijvoorbeeld Marmello.

Proeverette
Carla heeft ons zoveel te vertellen, dat wij pas rond 11 uur de Geitenboerderij bereiken. Daar drinken wij eerst koffie en thee op het terras om ons vervolgens naar het hoogtepunt van de wandeling te begeven. De heuvel op het Vogeleiland is niet alleen het hoogste punt. Wij verdringen ons daar rond zes potjes chutney, gelei en jam die die op de bank staan uitgestald. Wat vinden wij het lekkerst? Chutney van Wollige munt, gelei van Portugese sinaasappelbloesem, Gele kornoelje jam, Robinia, kweepeer of Lievevrouwebedstro gelei?

Inspiratie
Al proevend genieten wij van het bloemrijke uitzicht vanaf de heuvel, wisselen recepten, contactgegevens en ideeën met elkaar uit. Wat is een goed vervolg? De vaste wandelaars willen wel weer eens stevig doorstappen. Nieuwe wandelaars vragen of er ook een rustige wandelgroep is of kan komen. Lekkerbekken opperen een eetbare wandeling door Elsrijk, een workshop ‘koken uit de natuur’ en ‘oogsten in plaats van wieden’. Genoeg voer voor ons om als Goede Buren op na te kauwen!

Recepten van Carla de Bruijn

Muntchutney
Benodigdheden: 4½ dl appelazijn, 4 tl mosterdpoeder, 2 middelgrote uien, 75 g rozijnen zonder pit, 450 g suiker, 450 g handappels, 225 g verse muntblaadjes, snufje zout.

Bereiding: doe de azijn in een pan en voeg suiker en mosterdpoeder toe. Al roerend langzaam aan de kook brengen tot de suiker is opgelost. Schil de appels en uien en hak ze fijn. Voeg samen met de muntblaadjes bij het vocht in de pan. Laat 10 min. zachtjes koken. De rozijnen en het zout toevoegen en nog 5 min. koken. In gesteriliseerde potjes doen en goed afsluiten met deksels die zuurbestendig zijn.

Paardenbloemgelei
Pluk per liter water 250 mooie open bloemen, laat ze een paar uur in de zon liggen en kook ze dan zachtjes een uur met een in stukken gesneden citroen en sinaasappel. Filtreer het mengsel en maak de gelei af met geleisuiker.


Leave a Reply