Jacqueline Quarles van Ufford

partner in

Groen & Groei


Recycling? ‘t Is makkelijker dan je denkt!

Onder het motto ‘Afval = Rijkdom’ onderzoek ik de waarde van afval. Zowel de financiële als de emotionele waarde die recyclen en upcyclen van afval met zich meebrengen. Kan afval scheiden leuk zijn? Wordt je er een rijker en gelukkiger mens van? Zomaar een greep uit de vragen die ik mijzelf stel.

‘Afval is handel,’ grapt Michel, onze rondleider van Afvalpunt Seineweg in Amsterdam-West. Hij voert ons langs alle 120 fracties die dit afvalstation rijk is. Met uitleg aan welke soort afval de AEB Amsterdam iets verdient en welke juist geld kost om te verwerken.

Zo leer ik dat olie en vet en koperen draden inkomsten genereren. Chemische stoffen blijken het duurst om te verwerken, alleen al vanwege naleving van de veiligheidsvoorschriften. Vensterglas kun je voor het grootste deel recyclen, rubber kun je upcyclen, bijvoorbeeld tot ZOAB of teenslippers.

Een hele aparte rol blijkt voor piepschuim weggelegd. Het verdwijnt nu nog in de restafval persmachine en is bestemd voor verbranding in de afvalenergiecentrale. Daar zorgt het voor problemen en bijkomende kosten in de verbrandingsoven. Kan je het dan niet beter hergebruiken en waarvoor?

Je vindt de longread in het zomernummer van de Groenbewuste Amsterdammer, van bladzijde 8 t/m 10. Foto’s: Selene Kolman

veiligheidsdoucheAfvalbak


Leave a Reply